
ALOESY – są wolno rosnącymi roślinami, pochodzącymi z Półwyspu Arabskiego. Liście uzbrojone są w haczykowate ząbki i kolce. Są grube i wypełnione śluzem. Roślina doniczkowa niekłopotliwa w pielęgnacji, której liście zawierają sok o zadziwiających właściwościach leczniczych i regenerujących. Zawiera aloinę i jej pochodne, żywice oraz biologiczne stymulatory. Znamy około 350 gatunków aloesu.
Z rośliny w wieku trzech do pięciu lat, nie podlewanej uprzednio przez dwa tygodnie, odłamać kilka dolnych liści. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa (nie elektrycznej) lub w inny sposób zgnieść, uzyskując sok i rozdrobniony miąższ. Zmieszać z taką samą ilością miodu i czerwonego wina i odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca na dwa tygodnie.
SKŁADNIKI: liście aloesu, miód, czerwone wino, ewentualnie spirytus.
DZIAŁANIE: Substancję wciera się w rany i stłuczenia, sok aloesu używany jest jako środek na oparzenia, a także wewnętrznie jako środek uspakajający. W domowym leczeniu w postaci nalewki stosowany przy schorzeniach przewodu pokarmowego oraz chorobach płuc i wczesnej chorobie nowotworowej
Pić przy wrzodach przewodu pokarmowego łyżeczkę od herbaty raz dziennie po jedzeniu. Po trzech dniach można zwiększyć dawkę do trzech łyżek trzy razy dziennie.
Taką sama nalewkę wzbogaconą spirytusem w ilości siódmej części użytego do nalewki czerwonego wina pić po dziesięć kropli na czczo przy katarach żołądka i jelit.