
ANYŻ – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. W owocach tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.
Do szklanego słoja ułożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia de- kagramów cukru. Zalać litrem wódki (50%) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc słój szczelnie zamknięty trzymać w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać, filtrując przez bibułę filtracyjną. Odstawić na trzy’do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.
SKŁADNIKI: 15 g owoców biedrzeńca anyżu, 5 g anyżu gwiazdkowego, laska wanilii, 5 goździków, sok z cytryny, 20 dkg cukru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu.
Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawno- ściach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i pomaga trawić.
P