Nalewka sandomierska ostra I
10 g pimenty (angielskiego ziela)
10 g kardamonu malabarskiego
20 g ostryżu długiego (kurkumy)
5 – ó świeżych w pełni dojrzałych kwiatów dziurawca
2 litry wódki 50O
Pierwszego dnia do wódki dodać kwiaty dziurawca, po dwunastu godzinach maceracji wyjąć je i wyrzucić
.Drugiego dnia wsypać do pół litra wódki 50o (w którym moczył się kwiat dziurawca) pimentę i kardamon, naczynie szczelnie zamknąć i
ustawić w ciepłym miejscu.
Siódmego dnia do tej samej wódki dodać kurkumę.Dziesiątego dnia przecedzić płyn przez bibułę filtraqjną.
Dwudziestego dnia przecedzić płyn przez bibułę filtracyjną po raz drugi i dolać pozostałą część wódki, czyli półtora litra.
Trzydziestego dnia ostrożnie zlać sklarowany płyn znad osadu, który może się jeszcze zebrać na dnie naczynia i – jeśli będzie
taka potrzeba – jeszcze raz go przecedzić przez bibułę filtracyjną.Nalewka powinna dojrzewać przez sześć miesięcy.
Po upływie tego czasu można już ją pić, najlepiej schłodzoną do 10-12 C.Ma piękną żółtą barwę (czasami z oranżowym odcieniem)
.Zapach swoisty, bardzo słaby, nieporównywalny z żadnym innym trunkiem, o lekko ostrym akcencie. Jest bardzo ostra w smaku,
ale wyborna.
Poza tym w ogóle nie czuć w niej alkoholu.
Jej działanie lecznicze: nalewka posiada zdolność "wzmacniania żołądka", korzystnie wpływa na apetyt, uśmierza bóle głowy, pomocniczo (w niewielkich ilościach) możnają stosować w astmie.
Ponadto działa żółciotwórczo i żółciopędnie, przeciwskurczowo
w obrębie dróg żółciowych, pobudza przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy, jest środkiem zapobiegającym powstawaniu kamicy żółciowej, prócz tego ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne w obrębie dróg
żółciowych.
Nalewka zalecana jest przy zbyt małym wydziełaniu żółci, niewydolności i stanach zapalnych wątroby, pęcherzyka żółciowego
i dróg żółciowych, jak również w nieżycie żołądka, bezsoczności, przy uporczywych zaparciach i wzdęciach, jak również
dla pobudzenia łaknienia.