ANYŻ – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą […]
Nalewki lecznicze
NALEWKA ALOESOWA
ALOESY – są wolno rosnącymi roślinami, pochodzącymi z Półwyspu Arabskiego. Liście uzbrojone są w haczykowate ząbki i kolce. Są grube i wypełnione śluzem. Roślina doniczkowa niekłopotliwa w pielęgnacji, której liście zawierają sok o zadziwiających właściwościach leczniczych i regenerujących. Zawiera aloinę i jej pochodne, żywice oraz biologiczne stymulatory. Znamy około 350 gatunków aloesu. Z rośliny w […]
Ananasowa nalewka
ANANAS (Ananas satiuus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas […]
Nalewka agrestowa
AGREST – krzew owocowy o kolczastych pędach i liściach trój- lub pięcioczęściowych. Kwiaty pojedyncze lub w gronach, drobne, żółtawe lub czerwonawe. Owocem jest czerwona lub zielona jagoda kształtu kulistego lub owalnego czasami pokryta włoskami. Kwitnie w kwietniu. Owocuje w sierpniu. Zawiera pektynę, witaminy (A, B, C, P) oraz łatwo przyswajalne fosfor, miedź i żelazo. Kilogram […]
Nalewka sandomierska ostra I
Nalewka sandomierska ostra I 10 g pimenty (angielskiego ziela) 10 g kardamonu malabarskiego 20 g ostryżu długiego (kurkumy) 5 – ó świeżych w pełni dojrzałych kwiatów dziurawca 2 litry wódki 50O
O dobrych mocach zaklętych w roślinach.
Rośliny towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów a o ich dobrych mocach wiemy od dawna. To one właśnie zawsze stanowiły podstawę naszej diety, w której mięso i jego przetwory odgrywały mniejszą rolę. Obcując od wieków z roślinami, stopniowo odkrywaliśmy także inne ich zalety i wartości.Nauczyliśmy się je wykorzystywać do sporządzania ubiorów, niektóre z nich stosować jako […]