Z nerek zdjąć błonkę, po czym pokroić je na części i namoczyć na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować około 10 minut. Wywar wylać (nie należy go wykorzystywać). Nerki zalać ponownie gorącą wodą, dodać cebulę, listek laurowy, marchew oraz pieprz i gotować na słabym ogniu około godziny. Jeszcze raz nerki przemyć zimną wodą, a po ugotowaniu pokroić na kawałki i obsmażyć (nerki cielęce, baranie i wieprzowe można obsmażyć surowe). Ugotowane i obsmażone nerki włożyć do rondla, dodając cienkie pasemka kwaszonych ogórków (bez skóry i nasion), obrane i pokrojone w kostkę oraz lekko obsmażone ziemniaki, marchew i cebulę, jak też listek laurowy, pieprz, sos pomidorowy (patrz przepis 236) i sól. Dusić pod pokrywką, aż warzywa będą miękkie. Gotową potrawę posypać posiekaną zieleniną.