Nerki z warzywami

Nerki z warzywami

Składniki:

400 g nerek wolowych, 50 g tłuszczu,

I szklanka sosu pomidorowego, 2 ogórki kwaszone, 2-3 cebule, 2 marchewki,

5 ziemniaków, pieprz, listek laurowy, zielenina, sól.

Z nerek zdjąć błonkę, po czym pokroić je na części i namoczyć na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować około 10 minut. Wywar wylać (nie należy go wykorzysty­wać). Nerki zalać ponownie gorącą wodą, dodać cebulę, listek laurowy, marchew oraz pieprz i gotować na słabym ogniu około godziny. Jeszcze raz nerki przemyć zimną wodą, a po ugotowaniu pokroić na kawałki i obsmażyć (nerki cielęce, baranie i wieprzowe można obsmażyć surowe). Ugotowane i obsmażone nerki włożyć do rondla, dodając cienkie pasemka kwaszonych ogórków (bez skóry i nasion), obrane i pokrojone w kostkę oraz lekko obsmażone ziemniaki, marchew i cebu­lę, jak też listek laurowy, pieprz, sos pomidorowy (patrz przepis 236) i sól. Dusić pod pokrywką, aż warzywa będą miękkie. Gotową potrawę posypać posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz