Niedoceniana cebula

Spread the love

Właściwości lecznicze cebuli  znane były już wstarożytności.

Największym uznaniem, a wręcz kultem,otaczali to warzywo starożytni Egipcjanie, dla których cebula była  rośliną świętą. Na freskach grobowych w rejonach piramid znajdują się  rysunki przedstawiające kapłanów, składających wiązki cebuli na grobie. 

Chińczycy, żeby chronić się przed szkorbutem, zabierali cebulę w długie  wyprawy morskie, więźniowie obozów pracy, dzięki niej mogli przeżyć.

 W Polsce cebula nie cieszy się takim  powodzeniem jak, chociażby, w krajach znad Morza Czarnego czy  Śródziemnego.

A szkoda, ponieważ cebula ma wiele cennych właściwości.  Nie sposób wszystkich wymienić, ale do najważniejszych z nich

należą:

– zwiększanie odporności organizmu,

– obniżanie ciśnienia krwi,

– regulownie poziomu cholesterolu,

– działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne,

pierwotniakobójcze, dzięki siarczkom

– usuwanie nadmiaru wody w organizmie,

– zapobieganie procesom gnilnym w jelitach,

– zmniejszanie zawartości cukru we krwi,

– kojenie bólów reumatycznych,

– leczenie migreny,

– uszczelnianie naczyń krwionośnych,

– zastosowanie przeciwalergiczne'

– korzystny wpływ na stan skóry i włosów, dzięki siarce.

 

Cebula, w swoim składzie, zawiera olejki  eteryczne, pektyny oraz  witaminy: A, C, PP, witaminy z grupy B (B1, B2,  B6)i minerały: magnez, potas, fosfor, żelazo. Badania  naukowe wykazały, że działanie siarczków, zawartych w cebuli, na  bakterie typu gram-dodatnie i gram-ujemne bywa szybsze i silniejsze niż  niektórych antybiotyków! Siarczki są w stanie, w ciągu kilku minut, zabić paciorkowce, gronkowce, salmonellę, maczugowiec błonicy.

 

Tak o działaniu cebuli na bakterie pisze wrocławski bonifratr Ojciec Jan Grande "Wszystkie  szczepy gronkowców i złocistych i zieleniejących i różne paciorkowce,  odporne nawet na antybiotyki, nie opierają się eterycznym olejkom cebuli  przesyconym siarką."

 

Jeśli cebula potrafi sobie poradzić z  takimi bakteriami, to na pewno jest w stanie chronić nas od kaszlu,  kataru, przeziębień. Do tego celu najlepszy jest świeży syrop cebulowy  lub wino cebulowe. Są to środki ogólnie wzmacniające, pomagają w  problemach z trawieniem, wzdęciami, zaparciami, biegunkami, zatrzymaniem  moczu i związanymi z tymi obrzękami.

Co jeszcze na temat cebuli pisze  Ojciec Jan Grande?:

 

"Cebula  to jedyna substancja, która nie dopuszcza do  zakrzepów krwi. Żebyśmy  już nawet mieli w żyłach zakrzepy,

to przy częstym zjadaniu cebuli te  zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczają się, całkowicie zwalniają napięcia  żylne.

Cebula, a ściślej sok cebulowy, do tego stopnia potrafi rozrzedzić krew, że zagęszczona, zaślimaczona krew u ludzi,

którzy mało  korzystają ze świeżego powietrza, są niedotlenieni lub mają miażdżycę  typu cholesterolowego,

gęsta krew, zagęszczona lipidami – potrafi tę  krew doprowadzić do substancji rzadkiej jak woda z kranu i w

dodatku do  koloru jasnoczerwonego;"

 

Bardzo istotną rzeczą jest fakt, że  cebula, nawet podgrzewana, duszona, pieczona, nie traci swoich właściwości. Jak pisze Ojciec Grande: "Cebula ; w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej  tylko – smażenia na smalcu bez pokrywki. Na oleju pod pokrywką, zalana  olejem, posolona, uduszona na złoty kolor jest LEKARSTWEM. Posiekana  drobniutko i ugotowana w zupach; jest LEKARSTWEM".

 

Ojciec Grande zaleca, w szczególności jedzenie surowej cebuli, która wyrównuje krążenie i pomaga leczyć żylaki. Jednak dodaje: "Jeśli  ktoś ma chorą wątrobę, zapalenie jelit itp.; jest rzeczywiście chory,  to surowa cebula szkodzi. Ale cebula gotowana, smażona, duszona na oleju ; nigdy nie zaszkodziła jeszcze nikomu".

 

Co jeszcze potrafi zdziałać cebula?

Jest niezastąpiona przy ukąszeniach osy,  pszczoły, komara. Działa odkażająco i przeciwzapalnie, wystarczy  przyłożyć plasterek cebuli w miejsce ukąszenia na 10-15 min. Cebula stosowana jest w lekach i preparatach antytrądzikowych, okłady z  rozgotowanej cebuli  pomagają w leczeniu wrzodów na skórze, a co  najważniejsze, po takim kilkudniowym zabiegu nie pozostają blizny.  Potwierdzone jest również lecznicze działanie cebuli przy trądziku różowatym, oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach. Przyzapaleniu spojówek  dobrze jest popłakać podczas krojenia cebuli.I jeszcze jadna bardzo ważna rzecz Cebula powinna być, co podkreślają   aturoterapeuci, zjadana na bieżąco, czyli nie należy spożywać cebuli,  która została napoczęta i przez noc leżała w lodówce czy na zewnątrz.  Taka cebula  absorbuje bakterie, dlatego nie może być zdrowa. Nadkrojoną  cebulę najlepiej wyrzucić.   Robiąc zakupy wybierajmy małe cebulki,  które zużyjemy od razu.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zdrowie. Dodaj do ulubionych permalink.

Dodaj komentarz