Okresy przechowywania produktów w lodówce
mleko 1 dzień
śmietanka (słodka) 1 dzień
śmietana (kwaśna) 3 do 4 dni
twaróg do 2 dni
jaja do 14 dni
świeże mięso, drób 1 do 3 dni
ryby świeże patroszone 1 dzień
konserwy mięsne pasteryzowane 9 miesięcy od daty produkcji
wędliny nietrwałe do 2 dni
masło, margaryna do 7 dni
smalec kilka miesięcy
warzywa liściaste 1 do 3 dni
owoce jagodowe 1 do 3 dni
pomidory, ogórki 5 do 10 dni
warzywa w puszkach6 do 9 miesięcy od daty produkcji
napoczęte konserwy mięsne (szynka, konserwa turystyczna) 1 do 2 dni
napoczęte pasztety i konserwy z dużą ilością sosu 1 dzień
mięso gotowane, smażone, pieczone 1 dzień
galareta mięsna 1 dzień
ryba w galarecie 1 dzień
sałatka jarzynowa 1 dzień