Pasztet mięsny

Spread the love
Pasztet mięsny
Składniki:
  • 30 dag wieprzowiny,
  • 30 dag wołowiny,
  • 30 dag cielęciny,
  • 20 dag wątroby cielęcej lub drobiowej,
  • 25 dag słoniny do wyłożenia formy,
  • 4 jaja,
  • 20 dag czerstwej bułki,
  • 4 cebule, 4 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa, imbir suszony, mielony kminek, ostra papryka, majeranek, tymianek, cząber, sól, pieprz,
  • 10 g suszonych prawdziwków (innych grzybów więcej), poi szklanki oleju, tarta bulka

Mięso kroimy na drobne kawałki i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy. Grzyby moczymy, a kiedy spęcznieją, wodą spod grzybów zalewamy czerstwą bułkę. Wszystkie te składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo przepuszczamy trzy razy przez maszynkę.

 

Dodajemy jaja, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Następnie formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem, przyprószamy tartą bułką. Na dnie układamy plastry słoniny. Wkładamy masę pasztetową; wypełniając formę do 2/3 wysokości. Na wierzchu możemy położyć paseczki słoniny w kratkę. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą

 

1 wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na półtorej godziny. Pasztet najlepszy jest po 2 dniach.
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia. Dodaj do ulubionych permalink.

Dodaj komentarz