Pasztet mięsny
Składniki:
-
30 dag wieprzowiny,
-
30 dag wołowiny,
-
30 dag cielęciny,
-
20 dag wątroby cielęcej lub drobiowej,
-
25 dag słoniny do wyłożenia formy,
-
4 jaja,
-
20 dag czerstwej bułki,
-
4 cebule, 4 ząbki czosnku,
-
gałka muszkatołowa, imbir suszony, mielony kminek, ostra papryka, majeranek, tymianek, cząber, sól, pieprz,
-
10 g suszonych prawdziwków (innych grzybów więcej), poi szklanki oleju, tarta bulka
Mięso kroimy na drobne kawałki i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy. Grzyby moczymy, a kiedy spęcznieją, wodą spod grzybów zalewamy czerstwą bułkę. Wszystkie te składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo przepuszczamy trzy razy przez maszynkę.
Dodajemy jaja, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Następnie formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem, przyprószamy tartą bułką. Na dnie układamy plastry słoniny. Wkładamy masę pasztetową; wypełniając formę do 2/3 wysokości. Na wierzchu możemy położyć paseczki słoniny w kratkę. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą