Pianka truskawkowa:
– 20 dag herbatników lub jakichkolwiek kruchych ciasteczek
– 1/3 kostki masła lub margaryny
-1,5 kg truskawek
-duży jogurt naturalny
-6 łyżeczek żelatyny
-ok. 10 dag cukru
Masło rozpuszczamy, ciastka zgniatamy wałkiem w woreczku , wsypujemy do masła, mieszamy. Takim "ciastem" wylepiamy średnią tortownicę, dociskając dobrze do blachy. Piekarnik mocno nagrzewamy, wstawiamy ciasto na 5-10 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w paru łyżkach gorącej wody. Z truskawek odkładamy kilkanaście, kroimy na pół lub kawałki jak duże. Resztę miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę miksujemy jeszcze chwilę razem (jak się nie zmieści do miksera robimy paćkę z truskawek na dwa razy). dodajemy jogurt i znów chwile miksujemy. Na cieście rozrzucamy pokrojone truskawki, zalewamy pianką, wstawiamy do lodówki, aż się zetnie.