Pieczarki chronią przed cukrzycą

Jedna porcja pieczarek dziennie (85 g) – tego właśnie potrze­bujesz, żeby rozpocząć zmiany na lepsze w swoim organizmie!

Zdaniem specjalistów z Penn State’s College of Agricultural Sciences wspomagają one rozrost przyjaznego biomu jelitowe­go (działają jak prebiotyki). Zawierają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wpływają na gospodarkę glukozą. Takie działanie może przyczynić się do profilaktyki cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń metabolicznych.
U zdrowej osoby trzustka wytwarza insulinę, która odpowia­da za transport glukozy, jednak w przypadku pacjentów ze sta­nem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2 organizm nie reaguje na insulinę, co powoduje szereg konsekwencji, łącznie z chorobami serca i udarem.
Substancje zawarte w pieczarkach dostarczają pożywki bakteriom jelitowym, które rozkładają cukry. Bakterie te przy­czyniają się do prawidłowej gospodarki glukozą i tym samym odgrywają ważną rolę w profilaktyce cukrzycy typu 2.

Dodaj komentarz