
- Duży filet z piersi indyka (ponad 1 kg)
- * 3/4 szklanki niesłodzonego soku z pomarańczy
- skórka starta z połowy wyszorowanej pomarańczy
- * 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego, przeznaczonego do smażenia * 2 łyżki niskosłodzonego dżemu morelowego lub pomarańczowego * gałka muszkatołowa * biały pieprz * sól
• Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z pomarańczy zmiksowaną z trzema łyżkami soku, oprószyć odrobiną gałki muszkatołowej, pieprzem i solą, zawinąć w folię i na 2 godziny włożyć do lodówki.
Potem zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć dobrytłanki, skropić i podlać sokiem z pomarańczy, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 min. Od czasu do czasu przewracać i polewać mięso sosem z dna brytfanny. Po 50 minutach odkryć brytfannę, lekko posmarować mięso podgrzanym dżemem morelowym lub pomarańczowym i piec odkryte jeszcze 20 min.
Zrumienione i upieczone mięso wystudzić w brytfannie, potem dobrze schłodzić i pokroić w cienkie plastry. Przed podaniem podgrzać. Serwować z plastrami soczystych owoców, np. pomarańczy i melona.