
5 kawałków białej kiełbasy
• 3 duże jabłka
• cebula
- 1/2 szklanki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru • skórka i sok z cytryny
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki oleju
■ Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne. Dwa owoce podzielić na ósemki, zaś trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody, cynamon, imbir, skórkę otartą z cytryny, a także wyciśnięty z niej sok. Jabłko wraz z dodatkami dusić 15 min.
- Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
- Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć ósemkami jabłek, zalać sosem, zapiekać 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.