
SKŁADNIKI: a 5 szklanek mąki ®łyżeczka sody oczyszczonej ® 20 dag miękkiego masła e 1/2 szklanki płynnego miodu «1/2 szklanki cukru kryształu • 1/2 szklanki cukru brązowego e 1/4 szklanki wody ® 1/4 szklanki tłustej śmietany © jajko • łyżeczka esencji waniliowej LUKIER: • białko szklanka cukru pudru ® kilka kropel soku z cytryny
W dużej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kardAmon, ziele angielskie, pieprz, przyprawędo piernika i kakao. W rondelku gotujemy miód z cukrami oraz wodą, mieszając do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do osobnej miski przekładamy masło i wlewamy gorący miód. Ubijamy mikserem na niskich obrotach, żeby składniki się połączyły. Śmietanę ubijamy z jajkiem i wanilią, a następnie miksujemy z masłem z miodem. Składniki mokre wlewamy do suchych i przez chwilę miksujemy na niskich obrotach, aż ciasto nabierze gładkości. Dzielimy je na 3 części i formujemy 3 kule. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce.
Wyjmujemy pół godziny przed wałkowaniem, żeby trochę zmiękło. Każdą kulę wałkujemy na placek grubości
ok. 3 mm (najlepiej robie to, wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze pergaminu lub folii spożywczej). Foremkami wycinamy ulubione kształty pierniczków i przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C i pieczemy każdą porcję pierniczków ok. 10 min. Wystudzone ciasteczka lukrujemy (białko lekko ubijamy, mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny), a kiedy wyschną, przekładamy do puszek lub zamykanych szczelnie słoików.
Uwaga! Pierniczki są idealne do powieszenia na choinkę – wystarczy przed upieczeniem zrobić w nich dziurki, np. słomką do napoi