Składniki
- CIASTO :
- 2 szklanki (35 dag) mąki
- jajko
- szczypta soli
- FARSZ:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- Farsz: kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.
- Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić. Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić. Włożyć kapustę i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.
- Ciasto: do przesianej mąki wbić jajko, dodać sól. Powoli wlewając pół szklanki wody, wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i lśniące. Podzielić je na kilka części, przykryć
- miską, aby nie wysychało.
- Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować, wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami
- do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.
- Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać polane podsmażoną cebulką.