Składniki:
- 50 dag mąki (najczęściej używam poznńnskiej, typ 500)
- ok. 1 szklanki9 ciepłej wody, 1 jajko
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagęebienie, wbijamy jajko, wlewamy troche wody.
Mieszamy z coraz wiekszą ilością mąki, dolewając stopniowo wody. Zagniatamy ciasto (powinno
być miękkiew i elastyczne) i pozostawiamy na 30 minut przykryte miską.
- Bierzemy po kawałku ciasta, cienko rozwałkujemy i wycinamy krązki szklanka lub kieliszkiem.
Rozkładamy na krążki dowolne nadzienie i zlepiamy pierogi.
- Póki nie zrobimy wszystkich pierogów, należy przykryć je ściereczką, gdyż wyschniete mogą
popękać podczas gotowania.
- Gotujemy pierogi w dużej ilości osolonej wody. Po wrzuceniu na wrzątek lekko mieszamy
drewniana łyżką, a gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 min. i wyjmujemy.