Składniki na ok. 20 sztuk: 30 dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek masła, 4 jajka, pół pojemniczka (125) g śmietany, 6 łyżek ryżu, 4 pieczarki, pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, pokrojone masło śmietanę i 1 jajko. Zagnieść ciasto odstawić na 45 minut. Ryż […]
PIEROGI
Ruskie pierogi
Ruskie pierogi ciasto: 2 szklanki mała pszennej, jajo, sól farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 25 dag twarogu, po 5 dag rokpola, cheddara i bryndzy^ 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 fyżki oleju, po łyżeczce soli czosnkowe] i cebulowej, 2 łyżeczki białego pieprzu, 10 dag masła
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Składniki CIASTO : 2 szklanki (35 dag) mąki jajko szczypta soli FARSZ: 50 dag kiszonej kapusty 20 dag pieczarek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz
Pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym
Ciasto: 200 g pszennej mąki 120 g masła 2 żółtka 1 łżka gęstej, kaśnej śmietany szczypta soli Farsz: grzyby wczesniej ugotowane na wywar do barszczu(100 g) 1 mała cebula 1 łyzka masla sól i pieprz
Pierogi z serem i miętą
Ciasto według przepisu podstawowego tutaj>>>https://arek-ciekaweposty.pl/pierogi-przepis-na-ciasto/ FARSZ: 75 dag białego sera(półtłusty lub tłusty), 1 jajko, 5 łyzek posiekanych świeżych listków miety, sók(do smaku) DO POLANIA: masło, ewentualnie 1-2 ząbki czosnku
Pierogi przepis na ciasto
Składniki: 50 dag mąki (najczęściej używam poznńnskiej, typ 500) ok. 1 szklanki9 ciepłej wody, 1 jajko