Ciasto:
- 200 g pszennej mąki
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łżka gęstej, kaśnej śmietany
- szczypta soli
Farsz:
- grzyby wczesniej ugotowane na wywar do barszczu(100 g)
- 1 mała cebula
- 1 łyzka masla
- sól i pieprz
Na desce połączyc składniki ciasta, siekając je najpierw ożem (masło musi byc miękkie), potem zgnieść, uformoać w kulkę, owinąc folią plastikowa i odstawic na 30 min do lodówki.
Na patelni stopic masło, zeszklic bardzo drobno posiekaną cebulę, dodac posiekane drobniutko grzyby, przesmazyć, doprawić solą i wieżo zmielonym pieprzem, odstawic do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem do wina kółka, na każde kłaśc nieco farszu, dokładnie zlepic brzegi, ułozyc na blasze i piec w piekarniku, aż pierożki się zezłocą.
Podawać na ciepło razem z barszczem (można odgrzać w piekarniku).