Pizza ciasto puszyste z pizzy hat
Czas przygotowywania: 15 minut + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji 2
Składniki:
-
400 g mąki
-
30 g drożdży
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
-
pół łyżeczki soli
-
szczypta pieprzu
-
bazylia, oregano, tymianek
Sposób przygotowywania:
Mąke wsypac do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobic wgłębienie, dodać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrobic ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatac przez około 10 minut.
Nastepnie odstawic na około godzinę w ciepłe miejscedo wyrosnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakuwac je widelcem.