Pizza – cienkie ciasto
Czas przygotowania: 20 minut przygotowywanie + 1,5 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji:2
Składniki:
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedna czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodna masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 5 mm i ponakuwać je widelcem.