1 kg kapusty kiszonej lub startej świeżej
15 suszonych grzybów lub świeżych podsmażonych
2 szklanki dużych kawałków proteiny sojowej
1 litr wody
4 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub bazylii
Gotować przez 3 godziny lub 1 1/2 godziny w szybkowarze.
Następnie dodać:
1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 startego ziemniaka
sól do smaku
Gotować przez kolejnych 10 minut i podawać z ziemniakami lub chlebem. Ludzie pytają mnie o moją opinię dotyczącą jedzenia kapusty, Muszę przyznać, że kapusta jest jednym z warzyw, które pozostawiam do przyrządzenia kucharkom Polsce, z tego względu, że Amerykanie nie potrafią przyrządzić w tak różnorodny sposób, wspaniale smakującej kapusty, jak Polacy. Gorąco polecam kapustę, szczególnie surową lub gotowaną krócej niż 20 minut. Kapusta zawiera sporo wartościowych związków i jak udowodniono zapobiega powstawaniu raka. Jedz ją tak często jak tylko możesz