Poszło z dymem

Grilowane przypalone mięso a zdrowie
Owszem, smażone i grillowane ppotrawy wyglądają smakowicie i pięknie pachną, ale pamietaj, że za wysoka temperatura może zmienić zdrowe jadło w truciznę.
Gdyby nasi przodkowie nie nauczyli sie uzywac ognia do przygotowywania jedzenia, prawdopodobnie wciąz jeszcze urządzalibysmy jaskinie. ale z punktu widzenia twojego zdrowia lepiej nie przesadzać z temperaturą.
Pod wpływem gorąca w niektóre produkty – np. frytkach, chipsach. tostach czy płatkach kukurydzianych – pojawia się akrymalid, o którym wiadomo, że ma działanie rakotwórcze.
Z mięsem też zachowaj ostroznośc. Jeżeli przypalisz mięso, ryzykujesz, że razem z białkiem zjesz też, skup się, heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i wielopierścieniowe weglowodory aromatyczne (WMA), które – co udopwodniono- mogą powodowac nowotwory, w tym dziesiatkującego facetów raka jelita.