ŚNIEŻNE KULECZKI

SKŁADNIKI: 25 dag białej czekolady 1/4 szklanki śmietanki kremówki łyżka białego rumu do obtoczenia, po 1/4 szklanki: cukru pudru, płatków migdałowych, perłowej posypki cukrowej lub wiórków kokosowych Czekoladę siekamy łub ścieramy do rondelka z grubym dnem, dolewamy śmietankę i rum. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż czekolada się roztopi,. Masę przelewamy do miseczki i […]

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI: • 20 dużych suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek «1/3 szklanki rumu lub brandy 10 dag gotowej masy marcepanowej • 15-20 dag gorzkiej czekolady Śliwki zalewamy na noc rumem. Z rozgrzanej w dło­niach masy marcepanowej formujemy wałeczki wiel­kości śliwkowej pestki i wkładamy w śliwki. Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śliwki nadziewamy na szpadki […]

Sałatka śledziowa nr 2, czyli śledź pod pierzyną

(dla 4 osób) 25 dag filetów śledziowych, 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 ugotowane w łupinach buraki, 2 różnokolorowe cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka majonezu lub majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem. Można dodać również jabłko, ogórek kiszony lub marynowany, gotowaną fasolę i […]

Sałatka śledziowa nr 1

(dla 4 osób) 25 dag filetów śledziowych, 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 duże soczyste zielone jabłko, 2 cebule (mogą być różnokolorowe), śmietana, majonez, jogurt – razem 1 szklanka, świeży koperek. Można również dodać 2 ogórki ldszone lub 4 korniszony, kapary do dekoracji, 1 łyżeczkę cukru Śledzie moczymy w wodzie lub jeszcze lepiej w mleku. […]

Ciasto z tuńczyka

4 łyżki czerwonego wina 4 łyżki oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 gałązki pietruszki 4 gałązki mięty 1 mały pęczek kolendry 160 g tuńczyka w oleju na ciasto: 165 g mąki 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry sól 9 g proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek śmietanki 36% margaryna do smarowania blaszki Ciasto […]

Ryba po węgiersku

Ryba po węgiersku 800 g ryb, sól, 2 łyżki mąki; sos węgierski: 1 cebula, 1/2 łyżki margaryny, 1 i 1/2 łyżki mąki, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany sok z cytryny, sól, cukier, mielona papryka; do smażenia: olej.

Pikantny gulasz z karmazyna

Pikantny gulasz z karmazyna 700 g filetów z karmazyna, sok z cytryny, sól. 2 łyżeczki przypraw (curry, mielo­ny pieprz, estragon. ziarna jałowca i ziela angielskiego, liść laurowy), 50 g wę­dzonego boczku. 2 cebule. 1 łyżka mąki. 1 szklanka bulionu z kostki rosołowej. 3 łyżki przecieru pomidorowego, mielona papryka, cukier, ewentualnie 1/2 szklan­ki śmietany.

Ryba w jarzynach

Ryba w jarzynach Składniki 800 g ryb, sól; wywar: 400 g włoszczyzny, cebula, 3 szklanki wody. sól, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego: sos: łyżka margaryny, łyżka mąki, szklanka wywaru, sól. sok z cytryny, żółtko, natka pietruszki.