ŁÓDECZKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ

SKŁADNIKI: • 6 plastrów szynki parmeńskiej mielona czerwona słodka papryka 6 jaj przepiórczych • rukola • tymianek • olej Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju plastry szynki parmeńskiej, aż do chwili, gdy się powyginają. Następnie spiąć plastry wykałaczką w taki sposób, aby powstały łódeczki. Do każdej łódeczki wykonanej z szynki wbić jajko przepiórcze, następnie smażyć […]

JAJKA FASZEROWANE NA CIEPŁO

SKŁADNIKI: 8-10 jajek pęczek szczypiorku pęczek natki 1/2 pęczka szczypiorku tłuszcz do smażenia bułka tarta sól pieprz łyzka masła Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem tok, by nie uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupki, drobno pokroić, dodać po­siekaną zieleninę i masło. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymie­szać, aby powstała dosyć zwięzła […]

Jajecznica z cukinią

średniej wielkości cukinia 2 jaja 2 łyżki margaryny szczypior sól Sposób wykonania: Obraną cukinię zetrzeć na tarce. W rondlu stopić margarynę, dodać cukinię i smażyć, aż stanie się szklista i miękka. Wbić jaja, osolić i mieszając smażyć dalej. Gdy jaja się zetną, zdjąć patelnię z ognia, posypać potrawę posiekanym szczypiorem. Podawać z pieczywem i surówką […]

Biała gwiazdka

Biała gwiazdka   ·  1/2 l śmietanki kremówki 30-proc. ·  1/3 szklanki cukru pudru ·  1 łyżeczka cukru waniliowego ·  1 łyżka żelatyny ·  owoce świeże, mrożone, kandyzowane ·  koraliki (jadalne) do dekoracji

Indyk w maladze

Indyk w maladze Składniki: 400 g pieczonej piersi indyka 500 ml rosołu drobiowo-cielęcego (najlepiej z giczy cielęciej) 100 ml malagi 2 brzoskwinie z kompotu (pół brzoskwini na jedną porcję potrawy) 1 pomarańcza, kilka czarnych i zielonych winogron 15 g żelatyny 1 ząbek czosnku, sól, pieprz