ROGALIKI
1 kg mąki(ok. 6 szklanek)
20-30 g drożdży
250 ml mleka
100-120 g masła
4 jajka
1 łyżeczka cukru
Przygotowujmy rozczyn: ucieramy drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 125 ml letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce.
Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności i dodajemy do niej rozczyn, resztę letniego mleka oraz 3 roztrzepane jajka.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, a na koniec dodajemy roztopione i ochłodzone masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykrywamy miskę i odstawiamy w cieple miejsce. Czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Wtedy je ponownie przez chwilę wyrabiamy, dzielimy na dwie, trzy części, formujemy z każdej części wałek i z niego odcinamy równe kawałki, te z kolei wałkujemy w kwadraty.
Każdy kwadrat zwijamy, zaczynając od rogu.
Blachę smarujemy masłem i na niej układamy gotowe rogaliki.
Gdy znowu podrosną, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.