
Przepis na rybny rosół
Składniki:
2 l wywaru rybnego lub wody, 1 kg karpia,
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 1 cebula,
2-6 ziaren ziela angielskiego, 1-3 liście laurowe, gałka muszkatołowa, 2 białka, sól, pieprz, ew. 2-3 kostki rosołowe
Rybę sprawiamy, dzielimy na dzwonka. Głowę, ogon, płetwy i kręgosłup wykorzystujemy do zrobienia wywaru. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy. Karpia myjemy i dzielimy na dzwonka, wkładamy do wywaru z jarzyn, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zrumie- nioną nad ogniem lub na płytce cebulę. Gotujemy razem pół godziny. Rybę wyjmujemy. Do przecedzonego rosołu dodajemy białka i podgotowujemy, ubijając trzepaczką. Jeszcze raz rosół przecedzamy, doprawiamy do smaku, podajemy z kawałeczkami karpia bez ości, pokrojonymi w kostkę. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać warzywne kostki rosołowe.