Ruskie pierogi
ciasto: 2 szklanki mała pszennej, jajo, sól farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 25 dag twarogu, po 5 dag rokpola, cheddara i bryndzy^ 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 fyżki oleju, po łyżeczce soli czosnkowe] i cebulowej, 2 łyżeczki białego pieprzu, 10 dag masła
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby “odpoczęło”
Cebulęiczosnekobieramy, cebulęszatkujemy, a czosnekmiażdżymyirazempodsmażamy na oleju.
Twaróg mielemy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem. oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzeni i dokładnie mieszamy.
Zamiast pieprzu można użyć curry lub chilli/ a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub ziołowej.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środloi każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zalepiamy.
Pierogigotujemy w osolonymwrzątku 3 minuty od chwiliwypłynięciaiwyjmujemyłyżkącedzakową.
Podajemypolanęroztopionymmasłem.