Sałatka z jaj i tuńczyka

Spread the love

Składniki:

14 jaja ugotowane na twardo

1 puszka tuńczyka W’ sosie własnym (20 dag),

15 dag ugotowanej fasolki szparagowej (może być z puszki),

2 ziemniaki ugotowanew mundurkach,

kilka łyżek drobno posiekanego szczypiorku,

strąk czerwonej papryki,

10-12 oliwek.

Sos: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny,_ cukier,  sól, pieprz

Tuńczyka osączyć z zalewy i roz­drobnić. Dobrze osączoną fasolkę pokroić na krótkie kawałki. Ziem­niaki obrać i pokroić w plasterki. Jaja obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Połączyć składniki sosu. W salaterce ułożyć fasolkę i ziemniaki, polać czterema łyż­kami sosu, dokładnie wymieszać. Na warzywach położyć tuńczyka, cząstki jaj i przybrać oliwkami. Polać sałatkę resztą sosu, salater­kę przykryć i włożyć do lodówki na 30 min. Tuż przed podaniem przy­brać paskami czerwonej papryki i posypać szczypiorkiem

Dodaj komentarz