
Składniki:
14 jaja ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka W’ sosie własnym (20 dag),
15 dag ugotowanej fasolki szparagowej (może być z puszki),
2 ziemniaki ugotowanew mundurkach,
kilka łyżek drobno posiekanego szczypiorku,
strąk czerwonej papryki,
10-12 oliwek.
Sos: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny,_ cukier, sól, pieprz
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić. Dobrze osączoną fasolkę pokroić na krótkie kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Jaja obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Połączyć składniki sosu. W salaterce ułożyć fasolkę i ziemniaki, polać czterema łyżkami sosu, dokładnie wymieszać. Na warzywach położyć tuńczyka, cząstki jaj i przybrać oliwkami. Polać sałatkę resztą sosu, salaterkę przykryć i włożyć do lodówki na 30 min. Tuż przed podaniem przybrać paskami czerwonej papryki i posypać szczypiorkiem