Sałatka z soczewicy
Składniki:
- 0,75 kg soczewicy,
- 2 cebule,
- 0,5 kg pieczarek,
- 100 ml oliwy lub oleju,
- ocet winny lub sok z cytryny,
- koperek, sól, pieprz, cukier, można dodać 2 ząbki czosnku
Uwaga: jeżeli użyjemy po 25 dag różnych rodzajów soczewicy, da to tadny efekt kolorystyczny.
Każdy rodzaj soczewicy gotujemy osobno do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (jeżeli jest bardzo wysuszona/ należy ją wcześniej namoczyć). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki odparują, wrzucamy soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzeni i cukrem.
Maniacy, tacy jak ja, dodają jeszcze zmiażdżony czosnek. Sałatkę mieszamy i chłodzimy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wy)ęc;!ii skraplamy sokiem, z cytryny i posypujemy f posiekanym koperkiem. Sałatka znakomicie komponuje się np. z tuńczykiem z puszki lub kawałkami mięsa drobiowego.