Schab pieczony faszerowany
Składniki:
l 5 kg schabu środkowego z polędwiczką,
25 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek),
l kg kwaśnych jabłek,
50 dag kiszonej kapusty,
1,5 kg ziemniaków, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki oleju, łyżeczka kminku, maggi
bejca: 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól
Polędwiczkę oddzielamy od schabu, nacinamy ją wzdłuż i wypełniamy śliwkami (część śliwek zostawiamy do przybrania), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby zesztywniała.
Od schabu oddzielamy kość i mięso polewamy w misce bejcą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy minimum na 30 minut (im dłużej, tym lepiej), co jakiś czas przewracając.
Wzdłuż schabu robimy otwór’ na wylot i poszerzamy w wielu kierunkach, ale ostrożnie, żeby nie przebić. Do schabu wkładamy zmrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Mięso wkładamy do brytfanny i na 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240°C.
Z oleju i mąki robimy na patelni zasmażkę, wkładamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, dodajemy kminek, maggi i podsmażamy, mieszając.
Jabłka myjemy, odcinamy wieczka, wydrążamy i napełniamy kapustą, przykrywamy wieczkiem. Podpieczony schab przekładamy na płaską blachę, obkładamy jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach, a następnie obranymi ziemniakami.