4 PORCJE
- skrzydełka, 1 kg
- oliwa, 140 ml
- ocet ryżowy, 140 ml
- sos sojowy, 5% łyżeczki
- sól, 1 łyżeczka
; ♦ olej z prażonych nasion i sezamu,1 łyżeczka ;
»syrop z agawy,1 łyżeczka
- olej rzepakowy, 11
- mąka ziemniaczana i pszenna, po 40 g
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj w misce oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, sól, olej sezamowy oraz syrop z agawy – dorzuć skrzydełka i odłóż na 30 minut do lodówki. W głębokim garnku podgrzej olej do 180 °C.
W międzyczasie opanieruj skrzydełka w mącznej mieszance. Smaż po 5 skrzydełek naraz, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wytrzymaj 3 minuty, a później polej ostrym sosem sriracha i jedz