Skrzydełka po azjatycku

 

4 PORCJE

  • skrzydełka, 1 kg
  • oliwa, 140 ml
  • ocet ryżowy, 140 ml
  • sos sojowy, 5% łyżeczki
  • sól, 1 łyżeczka

;      ♦ olej z prażonych nasion i sezamu,1 łyżeczka ;    

»syrop z agawy,1 łyżeczka

  • olej rzepakowy, 11
  • mąka ziemniaczana i pszenna, po 40 g

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj w misce oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, sól, olej sezamowy oraz syrop z agawy – dorzuć skrzydełka i odłóż na 30 minut do lodówki. W głę­bokim garnku podgrzej olej do 180 °C.

W międzyczasie opanieruj skrzydełka w mącznej mieszance. Smaż po 5 skrzydełek naraz, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wytrzymaj 3 minuty, a póź­niej polej ostrym sosem sriracha i jedz

Dodaj komentarz