Śledź w trzech sosach

Śledź w trzech sosach
l 5 kg filetów śledziowych, 75 dag ziemniaków,
3 łyżki masła, sól
majonez,: 2 żółtka, szklanka oleju, 2 łyżki
musztardy, łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól,
pieprz

Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy
z musztarda, dodając porcjami olej. Doprawiamy
sokiem cytrynowym; cukrem/ solą i pieprzem
Sos śmietankowy
szklanka kwaśnej śmietany 18-procentowej, 15 dag posiekanej czerwonej cebuli, 2 kwaśne jabłka, 2 kiszone ogórki
Drobno siekamy kiszone ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków * i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekana cebulą, jabłkami i ogórkami.
Sos musztardowy
pół porcji przygotowanego majonezu, 15 dag posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki musztardy, łyżka oleju
Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz