SMALEC Z MIĘSEM
500 g słoniny lub tłuszczu wieprzowego
250 g wieprzowiny karkówki
łopatki bez kości
chudego surowego boczku
lub kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w rondelku
na małym ogniu. Podgrzewamy, aż skwarki będą
przezroczyste. Można w trakcie podgrzewania
dodać szklankę wody.
Mięso obieramy z żył i błon,
kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do topionej
słoniny. Smażymy razem przez godzinę. Cebulę
obieramy, czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną
soli.
Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, a gdy
się zarumieni, zdejmujemy rondelek z ognia. Wrzucamy
mielony piepiz. sól i czosnek. Mieszamy i zlewamy
do kamiennego naczynia do zastygnięcia.