Steki po karaibsku
4 steki z polędwicy wieprzowej
cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleczka kokosowego
50 ml białego rumu
pęczek świeżego oregano
szczypta suszonej szałwii
szczypta cynamonu
½ cytryny
ocet winny
oliwa z oliwek
Steki po karaibsku wymagają zaopatrzenia się w rum
oraz mleczko kokosowe. Te składniki mogą nam
posłużyć do przyrządzenia pina colady, więc dobrze
jest sięgnąć po nieco więcej mleczka.
Zaczynamy od marynaty. W solidnej misce, która
pomieści nasze steki, mieszamy 200 ml mleczka
kokosowego z 50 ml rumu. Doprawiamy świeżym
oregano, szczyptą suszonej szałwii, cynamonem
i kilkoma kroplami octu, a następnie dodajemy
pokrojoną w piórka cebulę.
Polędwiczki wieprzowe nacieramy solą, pieprzem
i rozgniecionym czosnkiem oraz skrapiamy solidnie
sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Mięso dodajemy
do zalewy i marynujemy minimum dwie godziny.
Steki po karaibsku wypiekamy około 10-15 minut
na porządnie rozgrzanym grillu. Pod sam koniec
kładziemy na nich cebulkę z marynaty i lekko ją
podpiekamy. Serwujemy z owocową sałatką.