Szaszłyk po rosyjsku
Składniki:
25 dag baraniny
½ szklanki octu z czerwonego
wina
¼ szklanki oliwy z oliwek
woda
pęczek koperku
pietruszki,szczypiorku
2 garści świeżej kolendry
4 ząbki czosnku
4 cebule
2 papryki
pomidory koktajlowe
pieprz kolorowy
sól
Klasyczny szaszłyk pochodzi z Rosji. To właśnie
od naszych wschodnich sąsiadów zapożyczyliśmy
określenie na mięso na patyku. Jak więc zatem grillują
Rosjanie?
Baraninę, pokrojoną w grubą kostkę, nacieramy
solą, kolorowym pieprzem i roztartym czosnkiem.
Posypujemy siekanym koperkiem, pietruszką,
kolendrą oraz szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem
z cytryny i zalewamy octem z czerwonego wina oraz
oliwą. Brak płynu uzupełniamy wodą. Wszystko razem
mieszamy i marynujemy przez noc.
Gdy baranina przejdzie aromatem ziół, rozpalamy
i dobrze rozgrzewamy grill. Smarujemy ruszt oliwą
z oliwek, a na patyczki do szaszłyków nadziewamy
kolejno mięso, ósemki cebuli, paprykę i pomidory.
Pieczemy, obracając co jakiś czas, aż szaszłyki dobrze
się zrumienią. Dla lepszego efektu szaszłyki ułożone
już na talerzach można skropić podgrzaną wódką
i podpalić.
Do takich szaszłyków świetnie sprawdzi się dip na bazie
ogórków.