Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami
SKŁADNIKI:
25 dag wieprzowiny
100 ml słodkiego lub półsłodkiego wermutu
po 50 ml soku ananasowego i winogronowego
cała cytryna
łyżka jasnego miodu
świeży ananas
kiść winogron
pieprz sól
Pora na coś słodkiego. Wieprzowinę zamarynujemy na słodko-kwaśno, a na patyczki nabijemy owoce
Zaczynamy od cytryny. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Pokrojoną w sporą kostkę wieprzowinę nacieramy pieprzem, solą i oliwą z oliwek oraz skrapiamy obficie sokiem z cytryny. W misce szykujemy marynatę, czyli wlewamy słodki wermut, sok ananasowy, sok winogronowy i dodajemy tartą skórkę z cytryny oraz solidną łyżkę jasnego miodu. . Marynujemy mięso w zalewie co najmniej dwie godziny.
Rozpalamy i porządnie rozgrzewamy grill. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki obranego, świeżego ananasa, winogrona oraz mięso. Przed położeniem szaszłyków na posmarowanym oliwą ruszcie, smarujemy je miodem i wypiekamy, obracając co jakiś czas przez około 15 minut.
A co podać w kieliszkach? Do czerwonego mięsa wino powinno pasować kolorystycznie, choć do owoców pasuje wino białe, lub różowe. A może trzymając się złotej zasady zaserwujemy jakiś wytrawny drink na bazie wermutu?