Szynka pieczona w ziołach
Składniki:
2 kg szynki w kawałku
2 ząbki czosnku
mieszanka ziól do mięsa
wieprzowego
1 cebula
• sól, pieprz
Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym
i ponacinać. W nacięcia
włożyć czosnek. Posmarować mięso
oliwą i posypać ziołami. Odstawić do
lodówki na 2 godz.
Następnie podsmażyć
szynkę na rozgrzanym oleju
ze wszystkich stron. Przełożyć do rękawa,
uprzednio ją dosolić i popieprzyć
oraz wrzucić pokrojoną cebulę.
Rękaw ciasno zawiązać z obu stron
i wstawić do piekarnika w naczyniu
żaroodpornym na 1 godz. Temperatura
pieczenia to 180°. Kwadrans przed
końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby
szynka się zrumieniła.