TORT JAJECZNY NA KRUCHYM CIEŚCIE

• 6 jajek kurzych

  • 12 jajek przepiórczych
  • • 12 plastrów szynki
  • 6 szparagów ze słoika
  • 1/4 pęczka koperku
  • • 11 bulionu
  • 4 łyżki żelatyny

Na ciasto: • 30 dag mąki

  • jajko • łyżeczka soli

• 10 dag masła

• łyżeczka proszku do pieczenia

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pie­czenia i solą, połączyć z jajkiem, masłem, 3 łyżkami wody, zagnieść ciasto. Ułożyć je no dnie tortownicy i piec 15-20 min
  • w 200 st. Ciasto zostawić w tortownicy, przestudzić, włożyć do zamrażarki.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać. Szparagi osączyć. Gorący bulion wymie­szać z żelatyną, przestudzić.
  • Na tortownicy z ciastem kolejno układać warstwami: pokrojony kope­rek, zwiniętą w rulony szynkę, szparagi, znów koperek, plastry jajek kurzych i całe jajka przepiórcze.
  • Każdą warstwę zalewać tężejącym bu­lionem, za każdym razem wkładając tor- townicę do zamrażarki. Gdy całość się zetnie, zdjąć ścianki tortownicy i kroić.

Dodaj komentarz