ROSÓŁ WOŁOWY

SKŁADNIKI: Na 3 l rosołu : ok 1/2 kg wołowiny (szponder, łata, mostek), ok 1/2 kg kości tukowych, 2 –3 marchewki, 1 – 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 por, 1 duża cebula, mały suszony grzybek,ząbek czosnku, 4 l wody, pieprz ziarnisty, 1 – 2 goździki, sól, siekana natka pietruszki Kości i mięso opłukać, kości […]

Pasztet z fasoli i kaszy

SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli (może być różnych odmian i kolorów), po pół szklanki kaszy gryczanej i pęczaku, szklanka płatków owsianych, 4 cebule, 2 marchwie, pietruszka, średni seler, 3-4 ząbki czosnku, 3-4 jaja, pół szklanki oleju, 5 dag drożdży, majeranek, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz Kaszę gryczaną i pęczak ugotować (osobno) na sypko. Fasolę zalać wrzątkiem, […]

Zupa węgierska z kurczaka

Składniki: • 30 dag kurczaka • 2 łyżki oleju • cebula • ząbek czosnku • pół łyżeczki papryki • 2 łyżki ketchupu • 75 dag ziemniaków • zielenina Sposób wykonania:Mięso pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, cebulę, czosnek, oprószyć papryką, lekko wszystko zrumienić. Zalać ok 1 i 1/2 litra […]

Pieczeń pachnąca pomarańczą

Duży filet z piersi indyka (ponad 1 kg) * 3/4 szklanki niesłodzonego soku z pomarańczy skórka starta z połowy wyszorowanej pomarańczy * 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego, przeznaczonego do smażenia * 2 łyżki niskosłodzonego dżemu morelowego lub pomarańczowego * gałka muszkatołowa * biały pieprz * sól • Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z pomarań­czy […]

POLSKI BIGOS wegetariański

1 kg kapusty kiszonej lub startej świeżej 15 suszonych grzybów lub świeżych podsmażonych 2 szklanki dużych kawałków proteiny sojowej 1 litr wody 4 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub bazylii Gotować przez 3 godziny lub 1 1/2 godziny w szybkowarze. Następnie dodać: 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 startego ziemniaka sól do smaku Gotować przez […]

JAJKA W KOSZULKACH NA ŁOSOSIU

• 25 dag łososia w plastrach • 4 jajka przepiórcze • pieprz • sól • kilka listków karbowanej sałaty Zagotować wodę. Plastry łososia zwi­nąć w rozetki, po czym spiąć od spodu wykałaczkami. W powstałe na środku zagłębienia wbijać pojedynczo przepiór­cze jaja. Posypać solą oraz czarnym pieprzem. Każdą rozetkę wraz z jajkiem wkładać ostrożnie na łyżce […]