Przepis na chłodnik z zielonych ogórków, pomarańczy i marchewki
Uncategorized
MAKARON Z SOSEM „SEROWYM” I GROSZKIEM CUKROWYM
Superlunch na makaron z sosem serowuym i groszkiem cukrowym do pracy
ROSÓŁ WOŁOWY
SKŁADNIKI: Na 3 l rosołu : ok 1/2 kg wołowiny (szponder, łata, mostek), ok 1/2 kg kości tukowych, 2 –3 marchewki, 1 – 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 por, 1 duża cebula, mały suszony grzybek,ząbek czosnku, 4 l wody, pieprz ziarnisty, 1 – 2 goździki, sól, siekana natka pietruszki Kości i mięso opłukać, kości […]
Pasztet z fasoli i kaszy
SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli (może być różnych odmian i kolorów), po pół szklanki kaszy gryczanej i pęczaku, szklanka płatków owsianych, 4 cebule, 2 marchwie, pietruszka, średni seler, 3-4 ząbki czosnku, 3-4 jaja, pół szklanki oleju, 5 dag drożdży, majeranek, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz Kaszę gryczaną i pęczak ugotować (osobno) na sypko. Fasolę zalać wrzątkiem, […]
Zupa węgierska z kurczaka
Składniki: • 30 dag kurczaka • 2 łyżki oleju • cebula • ząbek czosnku • pół łyżeczki papryki • 2 łyżki ketchupu • 75 dag ziemniaków • zielenina Sposób wykonania:Mięso pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso, cebulę, czosnek, oprószyć papryką, lekko wszystko zrumienić. Zalać ok 1 i 1/2 litra […]
Pieczeń pachnąca pomarańczą
Duży filet z piersi indyka (ponad 1 kg) * 3/4 szklanki niesłodzonego soku z pomarańczy skórka starta z połowy wyszorowanej pomarańczy * 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego, przeznaczonego do smażenia * 2 łyżki niskosłodzonego dżemu morelowego lub pomarańczowego * gałka muszkatołowa * biały pieprz * sól • Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z pomarańczy […]
POLSKI BIGOS wegetariański
1 kg kapusty kiszonej lub startej świeżej 15 suszonych grzybów lub świeżych podsmażonych 2 szklanki dużych kawałków proteiny sojowej 1 litr wody 4 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub bazylii Gotować przez 3 godziny lub 1 1/2 godziny w szybkowarze. Następnie dodać: 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 startego ziemniaka sól do smaku Gotować przez […]
JAJKA W KOSZULKACH NA ŁOSOSIU
• 25 dag łososia w plastrach • 4 jajka przepiórcze • pieprz • sól • kilka listków karbowanej sałaty Zagotować wodę. Plastry łososia zwinąć w rozetki, po czym spiąć od spodu wykałaczkami. W powstałe na środku zagłębienia wbijać pojedynczo przepiórcze jaja. Posypać solą oraz czarnym pieprzem. Każdą rozetkę wraz z jajkiem wkładać ostrożnie na łyżce […]
JAJKA Z KOLOROWYMI PASTAMI
20 dag masła • 5 dag twarożku • 2 łyżki majonezu • 4 łyżki śmietany • 9 jajek Na pastę z kukurydzą: łyżka keczupu • łyżka kukurydzy z puszki • sól czosnkowa • słodka papryka • pieprz • 3 plasterki szynki Na pastę z ogórkiem: • 2 łyżki szczypiorku lub koperku • 2 rzodkiewki • […]
TORT JAJECZNY NA KRUCHYM CIEŚCIE
• 6 jajek kurzych 12 jajek przepiórczych • 12 plastrów szynki 6 szparagów ze słoika 1/4 pęczka koperku • 11 bulionu 4 łyżki żelatyny Na ciasto: • 30 dag mąki jajko • łyżeczka soli • 10 dag masła • łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, połączyć z jajkiem, masłem, […]