PIECZONA KIEŁBASA Z JABŁKAMI

5 kawałków białej kiełbasy • 3 duże jabłka • cebula 1/2 szklanki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru • skórka i sok z cytryny • łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju ■ Z umytych jabłek usunąć gniazda na­sienne. Dwa owoce podzielić na ósem­ki, zaś trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w […]

Cielęcina duszona z jarzynami

Składniki: 1 kg cielęciny z udźca, 8 marchewek, 4 cebulki, 3 ząbki czosnku, 2 szklanki rosołu, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, ćwierć szklanki oliwmy, sól, pieprz Cielęcinę natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, posmaro­wać oliwą i odstawić na 2 godzi­ny. Króciutko obsmażyć na gorą­cej oliwie. Przełożyć do rondla, zalać rosołem. Dusić około 30 min. Podnieść […]

Sałatka z jaj i tuńczyka

Składniki: 14 jaja ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka W’ sosie własnym (20 dag), 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej (może być z puszki), 2 ziemniaki ugotowanew mundurkach, kilka łyżek drobno posiekanego szczypiorku, strąk czerwonej papryki, 10-12 oliwek. Sos: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny,_ cukier,  sól, pieprz Tuńczyka osączyć z zalewy i roz­drobnić. […]

ŁÓDECZKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ

SKŁADNIKI: • 6 plastrów szynki parmeńskiej mielona czerwona słodka papryka 6 jaj przepiórczych • rukola • tymianek • olej Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju plastry szynki parmeńskiej, aż do chwili, gdy się powyginają. Następnie spiąć plastry wykałaczką w taki sposób, aby powstały łódeczki. Do każdej łódeczki wykonanej z szynki wbić jajko przepiórcze, następnie smażyć […]

JAJKA FASZEROWANE NA CIEPŁO

SKŁADNIKI: 8-10 jajek pęczek szczypiorku pęczek natki 1/2 pęczka szczypiorku tłuszcz do smażenia bułka tarta sól pieprz łyzka masła Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem tok, by nie uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupki, drobno pokroić, dodać po­siekaną zieleninę i masło. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymie­szać, aby powstała dosyć zwięzła […]

Jajecznica z cukinią

średniej wielkości cukinia 2 jaja 2 łyżki margaryny szczypior sól Sposób wykonania: Obraną cukinię zetrzeć na tarce. W rondlu stopić margarynę, dodać cukinię i smażyć, aż stanie się szklista i miękka. Wbić jaja, osolić i mieszając smażyć dalej. Gdy jaja się zetną, zdjąć patelnię z ognia, posypać potrawę posiekanym szczypiorem. Podawać z pieczywem i surówką […]

Jajka w pikantnym sosie

8 jajek • 10 średnich pomidorów • 25 dag długoziarnistego ryżu • 1 średnia cebula • 1 pęczek szczypiorku • 3 łyżki masła roślinnego • 1 łyżeczka wywaru warzywnego lub rosołu (w proszku) • 1/2 łyżeczki cukru • sól, biały pieprz Sposób wykonania: Wsypać ryż do garnka, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody. Krótko zagotować, […]

Sałatka z grillowanej papryki

SKŁADNIKI 4-5 dużych strąków papryki ząbek czosnku garść czarnych oliwek 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól, oregano (niekoniecznie) Najważniejszą sprawą jest wybór papryki – kolor w zasadzie dowolny, chociaż ja preferuję czerwoną i ewentualnie żółtą. Bardziej istotne jest, aby strąki były w miarę gładkie, bez załamań, wklęsłości itp. Paprykę myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Drugą […]

Marmurkowy sernik czekoladowy

Do masy serowej dodaje się stopioną ciemną czekoladę, by sernik uzyskał ładny wygląd przypominający marmur. Przygotowanie 30 minut plus chłodzenie kcal: 590 zawartość tłuszczu 42 g Składniki: 275 g herbatników bez nadzienia z polewą z ciemnej czekolady 75 g topionego masła Na masę: 500 g miękkiego twarogu 50 g pudru sok z 1/2 cytryny 1/4 […]

Chłodnik pomidorowy z kozim serem

SKŁADNIKI: 2,5 kg słodkich pomidorów, bez skóry i pestek 6 dymek, pokrojonych garść natki pietruszki, posiekanej + do dekoracji garstka naci kopru włoskiego, posiekanego 2 łyżki listków estragonu, posiekanych 1—2 limonki 2 łyżeczki miodu 5OO ml koziego jogurtu 60 ml ołiwy woda sól, pieprz do dekoracji: oregano, pomidorki koktajlowe i twardy biały kozi ser Pomidory, dymki, […]