
Składnikina WERESZCZAKA – KIEŁBASA W PIWIE :
70 dag białej kiełbasy • 11 jasnego piwa
- 5 dag masła
- duża cebula
- łyżka mąki
- sól • pieprz
- sok z cytryny
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
W rondelku zagotować piwo. Włożyć kiełbasę do wrzącego piwa, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 15 min.. Po tym czasie kiełbasę wyjąć.
- Płyn w rondelku ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać cebulę i gotować na małym ogniu 12 min. Po ugotowaniu zmiksować.
- Utrzeć masło z mąką, włożyć do zmiksowanego sosu i podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć. Zdjąć rondelek z ognia, doprawić sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kiełbasę podzielić na porcje, ułożyć na talerzu i polać sosem.