WERESZCZAKA – KIEŁBASA W PIWIE

Spread the love

Składnikina WERESZCZAKA – KIEŁBASA W PIWIE :

 70 dag białej kiełbasy • 11 jasnego piwa

  • 5 dag masła
  • duża cebula
  • łyżka mąki
  • sól • pieprz
  • sok z cytryny
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.

W rondelku zagotować piwo. Włożyć kiełbasę do wrzącego piwa, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 15 min.. Po tym czasie kiełbasę wyjąć.

  • Płyn w rondelku ponownie doprowa­dzić do wrzenia, dodać cebulę i goto­wać na małym ogniu 12 min. Po ugoto­waniu zmiksować.
  • Utrzeć masło z mąką, włożyć do zmiksowanego sosu i podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć. Zdjąć rondelek z ognia, doprawić sos do sma­ku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kiełbasę podzielić na porcje, ułożyć na talerzu i polać sosem.

Dodaj komentarz