NA 4 PORCJE:
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól
- szczypta gałki muszkatałowej
- pieprz
- 3 średnie cebule
- 80 ml oliwy
- 600 g ziemniaków
- 125 g startego żółtego sera lub pokruszonego pleśniowego
-
Masło roztopić w garnku,posypać mąką i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.4 minut. Sos doprawić, solą, gałką i pieprzem.
-
Cebule pokroić w ćwiartki, a nastepnie w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry, wymieszać z oliwą i cebulą.
-
Warzywa włożyc do naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowym i posypac serem. Przykryć folią aluminową i wstawic do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni. Usunąć folię, piec jueszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni.
PRZYGOTOWANIE: ok 1 godziny 45 minut, 1 PORCJA: ok.570 kcal, 17 g białka, 37 g tłuszczu, 43 g węglowodanów