Zapiekanka z kurczakiem i wątróbką

Spread the love

Zapiekanka z kurczakiem i wątróbką

NA 8 PORCJI:

CIASTO:

  • 250 g jogurtu
  • 4 jajka
  • 1 lyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki

FARSZ:

  • 300 g watróbki drobiowej
  • 200 g udek z kurczaka
  • 80 g masła
  • 2 cebule
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do pieczenia

  1. jogurt wymieszać z jajkiem, solą, cukrem i sodą. Wsypać mąkę, wymieszać na gładkie ciasto. Następnie rozsmarować ok. 1,5 – cm warstwe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pokroic ostrym nożem w kwadraty, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. wystudzić
  2. Wątróbkę oczyścić z błon, pokroić w kawałki. Podsmażyć na maśle.
  3. Ciasto pokroic w kostkę (ok.2×2 cm). Zalać gorącym bulionem, odstawić na ok. 15 minut. Jajka rozkłócić, doprawic solą i pieprzem. dodać watróbke z mięsem i posiekane cebule, a nastepnie ciasto. Wymieszać.
  4. Mase rozsmarować na natłuszczonej blasze. Piec ok ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia. Dodaj do ulubionych permalink.

Dodaj komentarz