Zapiekanka z kurczakiem i wątróbką
NA 8 PORCJI:
CIASTO:
- 250 g jogurtu
- 4 jajka
- 1 lyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g mąki
FARSZ:
- 300 g watróbki drobiowej
- 200 g udek z kurczaka
- 80 g masła
- 2 cebule
- 800 ml bulionu drobiowego
- 8 jajek
- sól
- pieprz
- tłuszcz do pieczenia
- jogurt wymieszać z jajkiem, solą, cukrem i sodą. Wsypać mąkę, wymieszać na gładkie ciasto. Następnie rozsmarować ok. 1,5 – cm warstwe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pokroic ostrym nożem w kwadraty, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. wystudzić
- Wątróbkę oczyścić z błon, pokroić w kawałki. Podsmażyć na maśle.
- Ciasto pokroic w kostkę (ok.2×2 cm). Zalać gorącym bulionem, odstawić na ok. 15 minut. Jajka rozkłócić, doprawic solą i pieprzem. dodać watróbke z mięsem i posiekane cebule, a nastepnie ciasto. Wymieszać.
- Mase rozsmarować na natłuszczonej blasze. Piec ok ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.