porcja żeberek na 4 osoby
1 papryczka chili ewentualnie pieprz cayenne
2 łyżki jasnego, płynnego miodu
100 ml oliwy z oliwek sos sojowy pieprz sól
Na grillu nie powinno zabraknąć żeberek – w końcu smakosze wyjątkowo wysoko cenią sobie to mięso. Połączenie papryczki chili z miodem nie tylko nada daniu wyraźnej ostrości, ale stworzy także charakterystyczną, słodkawą skorupkę
Zaczynamy od marynaty. Drobno siekamy i rozcieramy z solą dwa ząbki czosnku oraz jedną papryczkę chili. Dodajemy oliwę z oliwek oraz dwie łyżki miodu i dokładnie mieszamy doprawiając kroplą sosu sojowego.
Żeberka dzielimy na porcje, pozbawiamy zbędnego tłuszczu, nacieramy solą i pieprzem, a następnie smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Na ruszcie zaś pieczemy je, aż się zrumienią, czyli około kwadransa. Do pikantnych żeberek polecamy sosy jogurtowe.