Zupa azjatycka z kurczakiem

Spread the love

Składniki:

– 4 ząbki czosnku,
– 2 cebule,
– imbir w proszku,
– 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
– 5 łyżek sosu sojowego,
– 2 marchewki pokrojone w paseczki,
– 10 pokrojonych pieczarek,
– woreczek ugotowanego ryżu,
– 6 liści kapusty pekińskiej,
– puszka osaczonej kukurydzy,
– tacka kiełków fasoli mungo,
– oliwa z oliwek,
– 4 kostki rosołowe jakiekolwiek,
– sol, pieprz do smaku wedle uznania.

Przygotowanie:

Posiekany czosnek wraz z pokrojona w kostkę 1 cebula podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dosypać 1 łyżeczkę imbiru.

Piersi z kurczaka uprzednio pokrojone w kostkę i zalane sosem sojowym wrzucić do podsmażonej cebulki z czosnkiem.

Poddusic, dodac marchewke i pieczarki oraz 1 cebulke pokrojona w cwiartki, zalac bulionem i gotowac ok 20 minut na malym ogniu.

Po 20 minutach dodać ryz, kukurydze, kapustę oraz kiełki podgotować jeszcze ok 10 minut.

Uwagi:
Podawać gorąca można podawać posypana szczypiorkiem, ale niekoniecznie. Zupka pyszna i sycąca, bardzo aromatyczna.

Dodaj komentarz