Składniki na 2 porcje: 500 ml wywaru z kości, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 80 g fasoli suchej,
10 g cebuli, 100 g ziemniaków, 20 g boczku wędzonego, sól, majeranek, pieprz
Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Włoszczyznę imarchewkę rozdrobnić. Pokrojone warzywa i fasolę z wodą, w której się moczyła oraz połowę boczku dodać do wywaru, posolić i gotować.
Cebulę pokroić w grube plastry i dusić na pozostałym boczku. Ziemniaki pokroić wkostkę, dodać wraz z cebulą i przyprawami. Gdy ziemniaki są miękkie, zupęprzyprawić do smaku. Jeżeli chcemy przyrządzić zupę fasolową z wkładkąmięsa, należy mięso (80 g) ugotować razem z boczkiem, fasolą i warzywami.