ZUPA GRZYBOWA Z LANYM CIASTEM

Spread the love

Składniki na 1 porcję:

50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 10 g cebuli, 50 ml śmietany, 10 g grzybów suszonych, sól, przyprawy

; na lane ciasto: 20 g mąki, 1/2 jajka, sól

Grzyby moczyć w przegotowanej wodzie 4 godziny. Włoszczyznę i marchewkę rozdrobnić, zalać wodą, posolić i gotować. Do gotujących się warzyw dodać grzyby z wodą, w której się moczyły. Cebulę pokroić na ćwiartki, przysmażyć na patelni i dodać do zupy.

Przygotować lane ciasto:

jajko wbić do garnka, dodać szczyptę soli, mąkę i dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta musi być rzadka, lejąca. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać mleka lub wody. Gdy warzywa są już miękkie, wlać ciasto do zupy.

Dodaj komentarz