Żurek kujawski
Składniki:
szklanka płatków owsianych
• kilka liści laurowych
• 2 ząbki czosnku
• kawałek skórki
chleba razowego
• 250 g boczku wędzonego
• sól • majeranek • pieprz
• 500 g
ziemniaków
1. Płatki zemleć w młynku do kawy. Wsypać do kamionkowego garnka, wlać
szklankę letniej wody i rozmieszać na papkę. Połączyć z drugą szklanką wody,
dodać pokrojone ząbki czosnku, pokruszone liście laurowe i skórkę chleba.
Owinąć garnek gazą, tak by do masy dochodziło powietrze. Trzymać w ciepłym
miejscu 4–5 dni (do tygodnia, jeśli przyrządzamy zakwas zimą).
2. Ugotować boczek w dwóch szklankach wody. Gdy będzie miękki, wyjąć,
pokroić w kostkę i włożyć z powrotem do garnka. Wlać przecedzony zakwas,
doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami